Wigilijna dieta – jak zdrowo jeść w Święta?

Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań. I jakkolwiek byśmy sobie nie obiecywali, że wytrwamy w diecie podczas świątecznego ucztowania, to suto zastawione stoły są jednak naszą polską, głęboko zakorzenioną tradycją i trudno nie ulec pokusie sięgnięcia po kolejną porcję sernika, czy kawałek smażonej ryby. Dlatego lepiej świadomie podejść do świętowania i pewności, że przez tych kilka wyjątkowych dni zjemy znacznie więcej, niż ma to miejsce na co dzień. A drobne zmiany w menu bożonarodzeniowym oraz dodatkowa porcja ruchu sprawią, że nie będziemy czuli się zbyt ociężale.

Dlatego planując rodzinne spotkania i ucztowanie warto wygospodarować czas na wspólny spacer, szaleństwa na śniegu lub jazdę na łyżwach, czy też nartach – te ostatnie oczywiście dla tych szczęściarzy, którzy święta spędzają w górach lub dopiszą im zimowe warunki atmosferyczne.

Aktywnością świąteczną jest również wspólne kolędowanie – które jest nie tylko piękną, świąteczną tradycją, ale również zapewnią dużą dozę śmiechu i radości.

Boże Narodzenie, które rozpoczyna Wigilia, to dość ciężkie menu, smażone i mączne potrawy, sałatki z majonezem, śledzie w oleju. Dlatego aby zadbać o jak najlepszą kondycję naszych żołądków warto wcześniej przemyśleć co przygotujemy na świąteczne dni i zadbać, żeby przynajmniej część z tych potraw była w lżejszej postaci. Chociażby ryba, alternatywą dla smażenia, może być jej upieczenie. Popularne śledzie w śmietanie równie dobrze smakują z jogurtem. Podobnie jarzynowa sałatka, bez której żadne święta się nie odbędą. Majonez można zastąpić greckim jogurtem lub przynajmniej dać połowę porcji majonezu i połowę porcji jogurtu. Różnica w smaku będzie praktycznie niezauważalna, a nasze żołądki będą nam za tę zmianę zdecydowanie wdzięczne.

Święta, nie tylko Bożego Narodzenia, zawsze obfitują w nadmiar potraw, ciast, słodyczy, często również alkohol. Jeśli na co dzień dbamy o to co jemy, w jakich ilościach i o jakiej porze, to kilka dnia dyspensy dietetycznej mogą skończyć się dolegliwościami żołądka. Dlatego warto trzymać się ustalonych godzin posiłków, a od stołu wstawać z uczuciem niedosytu. Aby uniknąć świątecznych niestrawności warto też dokładnie przeżuwać każdy kęs, delektując się potrawą, a jednocześnie odciążając swój żołądek.

W kwestii alkoholu również możemy wybrać – zamiast domowych nalewek lub słodkiego likieru, lepsza będzie lampka wytrawnego wina. Odpowiednio dobrane do potrawy, przysłuży się lepszemu trawieniu.

A wedle przysłowia, „jaka Wigilia, taki cały rok”, niech lekka wieczerza i umiarkowanie w jedzeniu przez resztę świątecznych dni wsparte porcją ruchu towarzyszą nam nie tylko w święta, ale głównie przez kolejne dwanaście miesięcy.

Czytaj dalej

Rola witaminy B6 w organizmie dlaczego jest tak ważna?

Witamina B6, znana również jako pirydoksyna to jeden z kluczowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć nie zawsze zwraca się na nią uwagę tak samo jak na witaminę...

Sarkopenia – przyczyny, objawy, leczenie. Jak zapobiegać utracie masy mięśniowej?

Sarkopenia, czyli stopniowa utrata masy i funkcji mięśni, to jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych wieku podeszłego. Dotyka nie tylko ciała, ale i jakości życia, ograniczając mobilność oraz samodzielność. Na szczęście...

Otyłość sarkopeniczna. Gdy masa ciała rośnie a mięśnie znikają

Otyłość sarkopeniczna brzmi jak medyczny oksymoron, który zdaje się przeczyć intuicji. Wyobraźmy sobie osobę, która z jednej strony ma nadmierną masę ciała, a z drugiej – zaskakująco mało mięśni, jakby...

Fruktooligosacharydy z czym to się je?

Wyobraź sobie świat mikroorganizmów żyjących w Twoim jelicie – biliony drobnych istot, które każdego dnia współpracują, by wspierać Twoje zdrowie. Jak można je nakarmić, by były szczęśliwe i spełniały swoją...

Napisz do nas